Tuesday 6 January 2009

Food diversity in Kazakhstan

- Waiter, why your napkins are greasy?
- I have no idea why you use the pancakes to clean your face


It is simply impossible to stay hungry here. This delicious plov we can buy at any time ( for 24 hours) just around the corner of our house ! As you see plov is traditionally cooked in a deep metal kettle known as a "kazan". Originally plov is a national dish of Uzbekistan, but here in Central Asia you can really find a fusion of Uzbek, Uigur, Russian, Tatar, Korean dishes. Kazakhstan's food is a reflection of a unique ethnic and religious composition. With people of more than 100 ethnic groups one can only imagine a wide variety of cuisine art and cultural rituals.
So, let's see what they have next to plov. It is Russian bliny or pancakes -- really good ones. The women makes thousands of pancakes every day non-stop and amazingly they are all sold out. There is also Uigur manti cooked in a huge steam-cooker. Korean spicy salads are sold next to the stand in the shop. So, just two pictures show you the diversity of Central Asian food that i missed so much.

To conclude a food joke in Russian:

Кухни народов мира

Украинская: в качестве начинки для торта возьмите две свиных отбивных и сальные шкварки.

Русская: приготовьте что угодно, лишь бы получилась закусь. Залейте майонезом. Грузинская: приготовьте что-нибудь, засыпьте кинзой, залейте кинзмараули, добавьте сулугуни.

Французская: как-нибудь поджарьте мясо, залейте его соусом, с которым вы напарились 3, 5 часа, украсьте шалотом.

Итальянская: соберите все остатки еды из холодильника, разогрейте, посыпьте моцареллой. Подавать на блине или с макаронами.

Китайская: соберите умерших мух и тараканов, нарвите травы во дворе, обжарьте на быстром огне с горой специй и литром соевого соуса.

Японская: поймайте что-нибудь живое в море, немедленно разделайте на куски, подайте к столу трепещущим и с васаби.

Мексиканская: добавьте перца. Все остальное можете не добавлять.

Ливанская: намазать кунжутным маслом, залить лимонным соком. Подать к столу через 20 минут, чтобы не все поняли, что там было в начале.

Индийская: смешайте карри с перцем, перцем и перцем. Добавьте к карри. Украсьте горошком.

Греческая: подайте к столу дешевые продукты, просто нарубленные кусками и даже не смешанные. Гордо повторяйте: "Натур продукт!"

2 comments:

  1. I still cannot forget the plov you cooked for us just before Christmas (in Sweden). Oh, my God! It's lucky, you are pregnant and can it as much as you want over there. *avis*

    ReplyDelete
  2. :) Все очень правдиво :)

    ReplyDelete